Bea sau poartă! Sună ciudat, nu-i așa? Totuși, tehnologia ne-a oferit o nouă generație de fibre inovatoare, obținute prin bioinginerie, cu o funcție de îngrijire a sănătății și efect antibacterian natural și de lungă durată. Este vorba de cazeină, o fibra din proteina din lapte, care a revoluționat industria textilă internațională.
Aceasta reprezintă unul dintre marile succese ale cercetătorilor din domeniul textil, ce nu implică nici un fel de chimicale în procesul de fabricație și permite să beneficiem de avantajul laptelui, fără a-l bea!
Ce face fibra de cazeină așa specială:
- mare putere de absorbție a umidității
- permeabilitate la aer
- durabilitatea în timp
- extraordinara protecție termică
- este extrem de confortabilă
Fibra de cazeină este comercializată ca un înlocuitor al mătăsii, de aceea mai poarta denumirea și de mătase din lapte.
Firul de cazeină este fabricat din lapte degresat, componenta principală a acestei fibre fiind reprezentată de proteinele de cazeină, extrase din laptele de vacă.
Povestea apariției fibrei de cazeină
În timpul primului război mondial, pe când germanii căutau noi tipuri de fire pentru pânză, au descoperit potențialul laptelui pentru fabricarea acesteia. Din păcate, tehnologia folosită la acea dată, nu a dat rezultatele scontate. Fibrele produse erau fragile, lipsite de elasticitate și de durabilitate.
La începutul anilor 30, chimistul italian Antonio Feretti și-a îndreptat cercetările spre fibra de cazeină, încercând să ofere soluții pentru depășirea dezavantajelor. A avut succes, făcând fire extrem de maleabile și care prezentau multe proprietăți comune cu lâna. Feretti și-a vândut patentele unei mari firme de mătase artificială, Snia Viscosa, care a dezvoltat producerea pe scară largă a fibrelor de cazeină sub numele comercial de Lanital. Fabricată pentru a concura cu lâna, producția de Lanital era de 300 de tone pe an in 1936, pentru ca un an mai târziu, să ajungă la 1200 de tone. Cererea foarte mare a făcut ca în 1939 capacitatea de producție să ajungă la 10 000 t anual. Fibra de cazeină a fost comercializată în lume sub nume diferite : Lanital în Belgia și Franța, Fibrolane în Anglia, Merinova în Italia, Wipolan în Polonia, Aralac în America.
Descoperirea și dezvoltarea pe scară largă a fibrei din proteină din lapte a însemnat o adevărată piatră de hotar în industria textilă internațională. Fiind o combinație optimă între natură și hi-tech, este mai bine adaptată la nevoile stilului modern de viață al oamenilor.
Avantajele pe care le are fibra de cazeină, denumita si „mătase din lapte“:
- este igienică (rezistentă la fungi și insecte) și flexibilă
- conține cincisprezece tipuri de extracte de aminoacizi (care ajută la hrănirea pielii și o fac mai sănătoasă), iar rata naturală antibacteriană este de peste 80%, deci are și o funcție de sanitar
- este foarte bună pentru pielea sensibilă deoarece are același PH ca și pielea umană
- este deosebit de netedă, lucioasă și delicată
- este bun absorbant al umidității, permeabilă și rezistentă la căldură
- se vopsește cu ușurință
- poate fi amestecată cu alte fibre
- este un fir regenerabil, biodegradabil și foarte rezistent în timp
- este prietenos cu mediul înconjurător și considerat produs verde
Fibra de cazeină combinată cu lâna face ca proprietățile acesteia din urmă să se îmbunătățească substanțial. Astfel, produsele fabricate prezintă calități excepționale: sunt plăcute la atingere, pufoase, moi, au o mare rezistență în timp, călduroase și permeabile respirației pielii în același timp, au o mare putere de absorbție a umidității și nu în ultimul rând, sunt sănătoase pentru piele prin efectul antibacterian ridicat.
sursa foto: http://marenscott.blogspot.com